Nada dan Suara

...
9:16 PTG

Sinis!! Sungguh sinis TPM terhadap mat rempit - Malaysiakini

TANGANI GEJALA REMPIT - TPM

KUALA LUMPUR 12 Mei – Gejala mat rempit yang semakin membimbangkan perlu segera ditangani sebelum ia merebak menjadi ‘wabak’ yang mengundang pelbagai masalah lain dalam masyarakat, kata Muhyiddin Yassin. ( Utusan Malaysia)


SEKALI LAGI MAT REMPIT

Sesiapa yang tinggal dalam kota Kuala Lumpur sila pergi dan lihat wilayah Pantai Dalam. Lihat dan saksikan bom jangka yang sedang terpasang. Rumah rumah sempit. Keluarga besar. Hidup berhimpit-himpit. Padat dengan masalah sosial. Inilah ghetto dan inilah slum moden yang wujud di sekitar kota kita.

Persoalan timbul: Kenapa ketika rumah mereka didirikan tidak dibuat untuk keselesaan. Kenapa tidak dibuat tiga atau empat bilik, ada balcony dan ada taman rehat. Ada keselesaan untuk hidup. Kenapa orang miskin ini terus dimiskinkan. Kenapa ini lakukan ini terhadap orang miskin. Apakah nilai hidup mereka rendah sekali maka mereka dikandangkan seperti babi.

Perhatikan diwaktu malam kereta dan motosikal mereka beratur berlapis-lapis. Mereka tidak ada pilihan – wajib memiliki kereta atau motosikal untuk pergi menjual dan memburuh. Ini sengaja dirancang sebagai satu dasar untuk menggalakan pembelian kereta dan motosikal.

Sistem pengangkutan awam yang satu ketika dahulu agak tersusun telah dilupus. Kota Kuala Lumpur yang dahulunya cukup baik disambung oleh Seri Jaya tidak wujud lagi. Bas dua tingkat yang bergerak di Kuala Lumpur pada satu ketika dahulu kini hanya untuk pelancung. Sistem pengangkutan awam dianak tirikan untuk menyokong industri kereta.

Penduduk miskin kota ini tidak mungkin dapat memutuskan diri mereka dari jeratan lingkaran setan. Dari sinilah datangnya anak anak muda yang merempit ke hulu ke hilir. Dimana mereka hendak duduk. Rumah sempit. Hendak mengulang pelajaran tidak mungkin. Adik mahu menonton tv. Kakak telah mula mendewasa dan susunya telah membesar. Taman rekreasi tidak ada. Taman bola tidak ada. Dewan anak muda tidak ada. Nak bermain futsal – wajib membayar – semua milik towkay.

Bayangkan emak dan ayah nak mengentot pun susah sekali. Tidak mungkin kasih sayang akan muncul dari satu keluarga seperti ini. Tidak mungkin akan muncul Ibu Mitahli dari kawasan ini. Graduan- graduan dari kawasan-kawasan ini hanya akan berjaya melahirkan pencopet, tokan ganja, kaki pau – nasib-nasib baik akan muncul Mat Rempit dan peniaga warong.

Kurang kawasan untuk dijadikan tempat rehat dan taman permainan?

Di sebelah stesen bas Pudu Raya dahulunya ialah padang yang maha luas. Lake Garden dahulunya ialah taman indah dan dirosakkan dengan jalan-jalan untuk kereta. Hutan simpan Bukit Ceylon di musnahkan untuk bangunan. Penarahan kawasan ini masih belum selesai. Di hadapan Stadium Negara dan Stadium Merdeka dahulunya ialah taman dan padang yang indah – sekarang tempat kepala bana letak kereta.

Jangan lupa – di Kuala Lumpur ada berselirat padang golf. Di kawasan-kawasan mewah ada pula taman-taman bunga. Ada padang tempat rehat. Kenapa yang kaya tahu berehat dan yang miskin di kulibatakkan. Apakah mereka yang duduk di kampong Kerinchi tidak tahu berehat. Tidak memerlukan ketenangan.

Bila kita melihat anak muda yang sedang merempit cuba berfikir jauh. Jangan hanya hendak mengutuk. Cuba selidiki dan tanya dari mana mereka ini. Apakah ada keselesaan dalam rumah mereka. Apakah ada kesempurnaan dalam persekitaran hidup mereka.

Lihat dan sedarlah – kebanyakkan mereka ini memburuh – di kedai dan gedung-gedung yang dimiliki oleh pemodal antarabangsa. Mat Rempit inilah yang menjadi kuli batak di Tesco, Seven Eleven, di Giant, StarBuck, MacDogal. Merekalah yang memburuh dipelbagai retaurant dan café yang dimiliki oleh syarikat pemodal antarabangsa.

Apakah betul kerajaan ada keinginan untuk memperbaiki hidup mereka?

Jika jujur dan berniat baik maka : Susun dan tubuhkan kesatuan pekerja di semua pasar raya. Tubuhkan kesatuan sekerja untuk semua pekerja di Seven Eleven, di Giant, di Tesco , di MacDogal, di Burger King, di warong-warong Rehat Lebuh Raya Utara Selatan. Pastikan mereka yang memburuh ini bukan hanya menjadi kuli batak untuk pemodal antarabangsa. Pastikan anak anak muda yang merempit ini dibayar selumayan mungkin. Pastikan mereka tidak ditindas dengan gaji yang kecil. Wujudkan gaji minama untuk seluruh buruh pekerja.

Ini baru langkah tepat yang mendahulukan warga. Bukan mendahulukan keuntungan untuk pemodal.

Jangan hanya pandai menghina anak anak muda yang merempit sebagai wabak. Mereka bukan penyakit. Mereka adalah sebahagian dari kita. Mereka adalah anak semua bangsa. Jangan hanya pandai mengutuk dan menangkap. sumber artikel dari TT

3 komen anda?:

Man Tz berkata...

SAYA BERSETUJU DENGAN PANDANGAN SAUDARA,SEBENARNYA ITULAH MASAALAH YANG SEMAKIN MEMBARAH DALAM MASYARAKAT KITA INI.KURANGNYA PERHATIAN,KASIH SAYANG DAN JUGA TARAF HIDUP YANG SEMAKIN MENGHIMPIT DI KOTA RAYA INI YANG MENJADI PUNCA MAT REMPIT MENGHILANGKAN SEGALA KERESAHAN,KEBOSANAN DI JALANAN.

Ahmad Eisa berkata...

Ini masalahnya bila kerajaan yg tak pernah ingat mati memerintah negara. Siang malam hanya fikir nak tambah duit dalam poket sendiri je. Akibatnya masa depan anak2 kita juga yg hancur.
Pemerintah macam ni akan hancur/ kalah. Sudah menjadi sunnatullah yg jahat akan hancur

shah_apiz berkata...

Assalamualaikum...

bila kata wabak marah pulak ye.. bila kata samseng, marah jugak.. bila kata rumah sempit, boleh jadi alasan..(berpuluh2 alasan) berusahalar beli rumah yang besar(rajin kumpul duit, buat bisnes)

semua ni sebab orang melayu memang pemalas dan xda disiplin(xdisebut pun dan ini memang realiti). Saya bukan menyokong parti mana2 tp saya baca surat khabar. macam2 aktiviti riadah ada, kalo xda duit main je kat court badminton(aku kecik2 dulu main kat situ je). budak besar dah ada motor xkan lar xreti kot nak cari padang2 yang free dan besar kan.

Dalam artikel ni..SEMUA SALAH KERAJAAN.. haha.. mana dikau PEMBANGKANG.. asik cerita pasal KERAJAAN je, xcerita ke apa PEMBANGKANG dan USAHA depa buat. ti tulis kecik2 kat bawah usaha pembangkang yek.. SBB SAYA XTAU.. xda pun.. hehe.. Jangan berat sebelah.. Islam pun xsuka kita berat sebelah.. Sebenarnya kerajaan dah banyak membantu tp apakan daya ia ditafsirkan sbg politik dan manusia mudah lupa.. k lar.. catat ulasan sahaja sahabat.. jangan marah

Pengikut yang tidak taasub